Dotyczy osób prowadzących działalność w zakresie produkcji pierwotnej np. owoców, warzyw, dostaw bezpośrednich, wprowadzających do obrotu handlowego nasiona/ziarna do produkcji kiełków, zakładów produkujących kiełki
KOMUNIKAT DLA osób
Prowadzących działalność w zakresie produkcji pierwotnej (np. owoców, warzyw), dostaw bezpośrednich, wprowadzajacych do obrotu handlowego nasiona/ziarna do produkcji kiełków, zakładów produkujących kiełki
Osoby zajmujące się: produkcją pierwotną, dostawami bezpośrednimi, wprowadzaniem do obrotu handlowego nasion/ziaren służących do produkcji kiełków, produkcją kiełków są zobowiązane do zgłaszania się do siedziby właściwej terenowo Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej celem dokonania wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów PIS lub zatwierdzenia i wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów PIS
UZYSKANIE WPISU LUB ZATWIERDZENIA i WPISU JEST BEZPŁATNE
Niedokonanie w/w obowiązku będzie skutkować nakładaniem kar pieniężnych.
Podstawa prawna w/w obowiązku:
Zgodnie z treścią w/w rozporządzenia (WE) nr 178/2002 […] żaden niebezpieczny środek spożywczy nie może być wprowadzany na rynek.
Załącznik Nr I Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 852/2004
z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE nr L 139 z późn. zm.) określa ogólne przepisy higieny dla produkcji podstawowej i powiązanych działań. Powyższe rozporządzenie określa działania przedsiębiorstw sektora spożywczego produkujących lub zbierających produkty roślinne w celu zapewnienia ich właściwej jakości zdrowotnej.
W celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności oferowanej konsumentom konieczne jest uwzględnienie wszystkich etapów w łańcuchu produkcji żywności zgodnie z zasadą ,,od pola do stołu". Skażenie lub zanieczyszczenie surowca roślinnego może nastąpić na każdym etapie począwszy od produkcji podstawowej, aż do dostawy żywności do konsumenta. Każdy z tych elementów w efekcie ma wpływ na bezpieczeństwo żywności.
Należy z całym przekonaniem stwierdzić, że na jakość zdrowotną roślin, a w następstwie żywności, zasadniczy wpływ mają warunki jakie zapewniono w czasie ich uprawy, skupu, przechowywania i transportu. Niezachowanie podstawowych zasad higieny, za które należy uważać:
może spowodować zanieczyszczenie owoców i warzyw, którego nie będzie można wyeliminować bądź ograniczyć do zadowalającego poziomu.
Szczególnie dotyczy to owoców i warzyw oferowanych do sprzedaży jako świeże lub przetworzone w nieznacznym stopniu (np. mrożonek), których z uwagi na ich cechy gatunkowe nie można poddać, np. obieraniu, czy efektywnemu myciu (np. maliny, jeżyny, truskawki). W przypadku tych owoców istnieje duże ryzyko, że ewentualne zanieczyszczenia biologiczne pochodzące od, np. osób pracujących przy uprawie, zbiorze, czy też innych czynnościach związanych z ich pozyskaniem i oferowaniem konsumentowi nie zostanąw pełni usunięte.
W myśl obowiązującego prawa to podmioty działające na rynku spożywczym są w pierwszym rzędzie odpowiedzialne za bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Producent środków spożywczych musi zapewnić, że na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji odbywających się pod jego kontrolą spełniane są właściwe wymogi higieny ustanowione przepisami prawa europejskiego i krajowego. Gwarantuje także zgodność tej żywności z wymogami prawa żywnościowego.
Ponadto, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Lublinie przypomina, iż zgodnie z treścią art. 63 ust. 1, ust. 2 pkt 12 i ust. 3, art. 64 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( t.j. Dz. U z 2010r., Nr 136, poz. 914 z późn. zm.) podmioty działające na rynku spożywczym mogą rozpocząć działalność po uzyskaniu zatwierdzenia/warunkowego zatwierdzenia lub wpisu do rejestru zakładów prowadzonego przez właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego. Podmiot działający na rynku spożywczym jest obowiązany złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów lub wniosek o zatwierdzenie i wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów PIS, do właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego,
w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowej działalności, w formie pisemnej, według wzorów określonych na podstawie art. 67 ust. 3 pkt 2 i 3 w/w ustawy.
Wnioski można również pobrać w siedzibie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Lublinie, ul. 3 Maja 4, 20-078 Lublin lub ze strony internetowej
http://psselublin.pis.gov.pl, z zakładki „druki i formularze do pobrania”.
Niedokonanie powyższego obowiązku będzie skutkować nakładaniem kar pieniężnych.
Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg Rządowy Fundusz Inwestycji
Lokalnych Program Opieka wytchnieniowa
Ekoenergia dla Gminy Garbów
- kolektory i fotowoltaika Projekty Unijne
Program Czyste powietrze
Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego Gminy Garbów
Plan gospodarki Niskoemisyjnej
Gospodarowanie odpadami
Film Promocyjny
Ogłoszenia Sołeckie
Biuletyn Informacji Publicznej
Poradnik Interesanta
Podatki
Zamówienia Publiczne
Serwis eNależności
Multimedialna Izba Tradycji
LGD Kraina Wokół Lublina
Kalendarz Imprez
Galeria Zdjęć
Monitor Polski
Dzienniki Urzędowe
E- mapa Gminy Garbów
Ochrona Danych Osobowych
Od lutego 1991 roku Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Garbowskiej wydaje "Głos Garbowa" - miesięcznik na łamach którego zamieszczane są informacje dotyczące wydarzeń w gminie i regionie, prezentowana jest wielowiekowa historia, a także twórczość artystyczna mieszkańców.
ZOBACZ AKTUALNY NUMER: wrzesień - październik 2024 (404-405)